Burun hastalikları

[XFB] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kulak, Burun & Boğaz Hastalıkları kategorisinde DeNiZ tarafından oluşturulan Burun hastalikları başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 425 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kulak, Burun & Boğaz Hastalıkları
Konu Başlığı Burun hastalikları
Konbuyu başlatan DeNiZ
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan DeNiZ

DeNiZ

Yönetim
Katılım
26 Mar 2020
Mesajlar
2,081
Tepkime puanı
3,188
Puanları
113
Konum
Radyosohbetim.Com
Burun Hastalıkları
  • Sinüzit. Yüz kemikleri içerisinde hava boşluklarına “sinüs” denir. ...
  • Alerjik Nezle. ...
  • Burun Kanaması ...
  • Burun Kemiği Eğriliği. ...
  • Burun Tıkanıklığı ...
  • Nazal Polip. ...
  • Burun ve Sinüs Tümörleri.
Burun Hastalıkları
Sinüzit

Yüz kemikleri içerisinde hava boşluklarına “sinüs” denir. Sinüslerin iltihaplanmasına ise “sinüzit” adı verilir. Sinüzit, sinüslerin enfeksiyonu veya enflamasyonudur. Soğuk algınlığı veya alerjik bir atak sonucu fazla miktarda mukus salgılanması ile ortaya çıkar. Yüzde dolgunluk hissi, baş ağrısı ve burun akıntısı görülür. Yüzde, alında, gözler arasında veya gerisinde, yanaklarda veya üst dişlerde ağrıya yol açabilir. Enflamasyonun çok olması sonucunda “polip” denilen oluşumlar gelişebilir.


Alerjik Nezle

Alerjiye neden olan maddelerin (alerjen) burun mukozasına temas etmesi sonrasında ortaya çıkan ve akıntı, burun ve gözlerde kaşıntı, hapşırma, boğaz kaşıntısı gibi şikayetlere seyreden rahatsızlığa “alerjik nezle” adı verilmektedir. Nedeni havada bulunan ve solunumla buruna giren parçacıklara karşı gelişen anormal reaksiyondur. Alerjik nezle ile eş anlamlı olarak saman nezlesi, yaz gribi ve alerjik rinit (burun iltihabı) terimleri de kullanılmaktadır.


Burun Kanaması

Burun kanamaları “ön” ve “arka burun kanamaları” olarak iki tipte görülebilir. Ciddi kanamalar, burnun arka tarafında oluşur ve bu tip kanamaların takibi gerekir. Genellikle yüksek tansiyon nedeniyle yaşlılarda görülür.


Burun Kemiği Eğriliği

Burunda önde kıkırdak, arkada kemikten oluşan bir yapı bulunur. İdeal burun kemiği, yüzün tam ortasındadır ve burnun sağ ile sol boşluğu eşit uzaklıkta ve büyüklüktedir. Burun kemiği eğriliği, bu yapısal görünümün bozulmasıyla oluşur.


Doğum esnasında, kalıtsal veya sonradan sağa, sola kaymalar veya kırılma nedeniyle eğrilik oluşabilir. Düzgün görünen bir burunda da iç kısımlarda görünmeyen kemik eğriliği (deviasyon) bulunabilir. Eğrilik, hafif olabileceği gibi bazı hastalarda tıkanıklık oluşturacak derecede belirginleşebilir.


Burun Tıkanıklığı

Burun tıkanıklığı, ağızdan nefes almaya neden olur. Bu durum ise ağız kuruluğu, koku ve tat alma bozukluğu, uyku sorunları nedeniyle günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir. İleri seviyedeki burun tıkanıklığı, ağızdan nefes alınması nedeniyle boğaz enfeksiyonlarına, horlamaya, yüksek tansiyona, ses kalitesinde düşüklüğe ve çocuklarda orta kulak sorunlarına yol açabilen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle tedavi edilmelidir.


Nazal Polip

Sinüs ve geniz yolundaki mukus zarının iltihaplanması ile oluşur. Polipler, burun deliklerinden, boğaz bölgesine dek uzanabilirler. Bu tip oluşumlar, geniz yolunun tıkanmasına neden olabilir. Nazal polipler, tıbbi tedavi veya cerrahi müdahale ile yok edildikten sonra tekrar büyüyebilir. Takip edilmesi gerekir.


Burun ve Sinüs Tümörleri

Burun ve burun çevresindeki sinüslerde iyi ve kötü huylu tümörler görülebilir. İyi huylu olanlar arasında en sık "papillom" adı verilen tümörlere rastlanır. Papillomlarda bazen kötü huylu tümör dönüşümü görülebilir. Daha nadir görülen iyi huylu tümörler arasında osteomlar, fibromlar, nörinomlar sayılabilir. Gerçek tümör olmamalarına rağmen, içleri sıvı dolu kistler olan mukoseller de tümör benzeri şikayetler yaratırlar. Sinüslerde en sık rastlanan kötü huylu tümör cinsi yassı hücreli kanserdir. Daha nadir olarak adenoid kistik kanser, mukoepidermoid kanser, adenokanser, melanom, lenfoma, osteosarkom ve kondrosarkom görülür.