Emprime Nedir, Emprime Kumaş Baskı Ne Demek

[XFB] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Moda Dünyası (Bayan) kategorisinde Deniz Demir tarafından oluşturulan Emprime Nedir, Emprime Kumaş Baskı Ne Demek başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 291 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Moda Dünyası (Bayan)
Konu Başlığı Emprime Nedir, Emprime Kumaş Baskı Ne Demek
Konbuyu başlatan Deniz Demir
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Deniz Demir

Deniz Demir

Kayıtlı Üye
Katılım
18 Eyl 2021
Mesajlar
14
Tepkime puanı
2
Puanları
3
Konum
kocaeli
Merhabalar volanlı bluz arıyordum ve Emprime olanından ve karşıma bu yazı çıktı sizlerle paylaşmak istedim herkeste eminim en az 1 tane Emprime baskılı kıyafet vardır :)
"Emprime Nedir, Emprime Kumaş Baskı Ne Demek
Emprime, türlü renkte boyayla kumaş üzerinde desen ve zemin basma işlemine denir. Üzerinde bu işlem yapılmış ipekli, pamuklu, yünlü vb. kumaşlara emprime kumaş denir. Emprime (imprimé) kelimesi Fransızca kökenlidir.

Değişik renkte boya kullanılarak kumaş üzerine desen ve zemin basma işlemine emprime veya emprime baskı denir. Bu baskı işlemi ile pamuklu, ipekli, yünlü, saten, alpaka, polyester gibi kumaşların üzerine emprime baskı uygulanabilir. Emprime baskı işlemi uygulaması ile boyanan her türlü kumaşa emprime kumaş adı verilir.

Emprime baskı, değişik renklerde serigrafi boyaları kullanılarak kumaş üzerine zemin ve çeşitli desenler basma işlemidir. Emprime baskılı tekstil ürünlerinin üretimi, pek çok teknik gelişmesi ve özellikle moda trendlerinin gün geçtikçe farklılaşması gibi değişkenlere bağlı olarak şekillenebilir.

Emprime baskı işlemi eskiden genelde tahta bir kalıp ve ipek ile yapılırdı. Bir kumaş üzerine emprime baskı uygulamak için öncelikle baskı yapılacak alan kadar bir kalıp hazırlanır. Daha sonra hazırlanan bu kalıba gergin ve pürüzsüz olacak şekilde ipek döşenir. Bu işlem sonunda, emprime baskı yapmak için ihtiyaç duyulan kalıp hazır hale gelir. İkinci aşama olarak, kumaş üzerine basılacak olan desenin bir folyosu çıkartılarak hazırlanır ve elde edilmiş olan kalıba özenle yerleştirilir. Emprime baskı için kullanılacak olan seçilmiş renkteki serigrafi boyası, hazırlanan kalıbın üzerine dökülür ve rakle adı verilen, boyanın kumaş yüzeyine ulaşarak yayılmasını sağlayan sıyırıcı materyal kullanılarak baskı işlemine geçilir.

Trendlerine bağlı olarak emprime kumaşlardan oluşan tekstil ürünlerinin çeşitleri her geçen gün artış gösterir. Yılın moda renklerine uygun olacak şekilde çeşitli gömlekler, uzun etekler, emprime elbise ve emprime bluz ,pantolonlarda emprime baskı yöntemiyle renklendirilmiş kumaşlara rastlanır. Özellikle yaz aylarında rahat bir kullanım sağlayan emprime kumaştan oluşan giyim ürünleri, pek çok ayakkabı, çanta ve aksesuar ile kombine edilerek şık bir görünüm sunar. "
Kaynak: tekstilsayfasi
 
Moderatör tarafında düzenlendi: