Geleneksel lezzet helva tarifi… Un helvası ve irmik helvası nasıl yapılır?

[XFB] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Reçel Tarifleri ve Tatlılar kategorisinde DeNiZ tarafından oluşturulan Geleneksel lezzet helva tarifi… Un helvası ve irmik helvası nasıl yapılır? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 521 kez görüntülenmiş, 5 yorum ve 4 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Reçel Tarifleri ve Tatlılar
Konu Başlığı Geleneksel lezzet helva tarifi… Un helvası ve irmik helvası nasıl yapılır?
Konbuyu başlatan DeNiZ
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Aybala

DeNiZ

Yönetim
Katılım
26 Mar 2020
Mesajlar
2,081
Tepkime puanı
3,189
Puanları
113
Konum
Radyosohbetim.Com
un_16_9_1589878959-390x216.jpg

UN HELVASI TARİFİ VE GEREKLİ MALZEMELER

2 su bardağı un (kullanılan su bardağı ölçüsü: 200 ml.),
1 su bardağı sıvı yağ.

Şerbeti için;

2 buçuk su bardağı su
1 buçuk su bardağı toz şeker.
Tam Ölçülü Un Helvası Tarifi

UN HELVASININ YAPILIŞI

İlk olarak, şerbetini hazırlamak için,toz şeker ve su tencereye koyulup kısık ateşte erimeye bırakılır.

Çelik, geniş ve derin bir tencereye, sıvı yağ ile un koyulur.

Unun kokusu çıkana kadar, orta ateşte sürekli karıştırarak kavrulur.

Unun kokusu çıkmaya başlayınca ocağın altı kısılır ve kısık ateşte rengi koyulaşıncaya kadar karıştırarak kavrulur.

Arzu edilen renge ulaşınca 1 taşım kaynatılıp, ocaktan alınan şerbet kavrulan unun üzerine dökülür.

Dökme işlemi esnasında, sıçramalara karşı dikkatli olunmalıdır.

Şerbet döküldükten sonra, unun topaklanmadan şerbeti çekmesi için hızlı hızlı karıştırılır ve ocaktan alınır.

Kaşığın arka tarafı ile iyice bastırarak karıştırılıp, un helvası hazır edilir.

Ilınan helvadan biraz alınıp kaşığın içerisine bastırılır ve ters çevrilerek kaşıktan çıkartılıp servis tabağına dizilir.

Soğuduktan sonra üzerine arzuya göre, tarçın, hindistan cevizi veya ceviz içi serpiştirilip servise sunulur.

Ben helvayı kaşık ile şekillendirdim.Arzu ederseniz helvayı silikon kaplara bastırarak ta şekillendirebilirsiniz.

Bu tarif ile, kaşık ile şekillendirilmiş 30 adet helva elde ediliyor.

irmik_16_9_1555662574.jpg
İRMİK HELVASI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER VE TARİF

2 su bardağı irmik

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı süt

1 su bardağı su

1 çay bardağı tereyağı

1 çay bardağı sıvı yağ

1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

Hazırlanışı;


– İrmik helvasını lezzetli yapan şey karamelize edilmiş şekerdir. Karamelize edilmiş şekeri hazırlamak için sütü ve şekeri bir tencerede kısık ateşte, eriyene kadar karıştırın. Eridikten sonra karışımı ocaktan alın.

– Başka bir tencerede tereyağını eritin. Tereyağı eridikten sonra fıstığı ve irmiği ekleyin, kavrulana kadar karıştırın. İrmiğin rengi değişmeye başladığında, hazırlamış olduğunuz süt ve şeker karışımını ekleyin. Bunu yaparken çok dikkatli olun çünkü dökerken fazla ısı çıkacaktır.

– İrmikle süt, birlikte katı kıvama gelinceye kadar kısık ateşte pişirin. İyice katılaştığında pişirmeyi bırakın. Bir kaç kez karıştırın ve 10-15 dakika dinlenmeye bırakın.

– Helvanızı kaselere koyun, kaseleri tabağın üzerine ters çevirin ve helvanız kalıp olarak çıksın. Üzerine bir tutam kuru yemişle servis edebilirsiniz.
 

KadiR

Yönetim
Katılım
24 Mar 2020
Mesajlar
2,016
Tepkime puanı
2,187
Puanları
113
Konum
Radyosohbetim
emegıne saglık denızım ıstıyorum aynıSından :)
 

KadiR

Yönetim
Katılım
24 Mar 2020
Mesajlar
2,016
Tepkime puanı
2,187
Puanları
113
Konum
Radyosohbetim
ALLAH razı oLsun Denizim
 

Aybala

Işıkları kapadım benibulmak isteyen kendini yaksın
Admin
Katılım
2 Nis 2020
Mesajlar
377
Tepkime puanı
4,862
Puanları
113
Konum
Forum keyfi.net
Ellerine sağlık askisim kimin helvası (((;