Tyanalı Apollonios (Apollonius)

[XFB] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Filozoflar kategorisinde The Punisher tarafından oluşturulan Tyanalı Apollonios (Apollonius) başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 437 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 1 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Filozoflar
Konu Başlığı Tyanalı Apollonios (Apollonius)
Konbuyu başlatan The Punisher
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan The Punisher

The Punisher

Kayıtlı Üye
Katılım
26 Haz 2020
Mesajlar
418
Tepkime puanı
260
Puanları
63
Konum
Kastamonu
Tyanalı Apollonios (Apollonius) Kimdir?

Apollonios M.S. I. yüzyılın ikinci yarısında yaşamış filozoftur.

Tyanalı Apollonios kendisine birçok şeyler yakıştırılan "efsanevi" bir insandır. Nitekim ondan bir yüzyıl sonra yazılmış olan ve dönemin düşünüşünü yansıtan roman tipi bir eserde Apollonios'un yaşamı anlatılır. Bu eser Apollonios'un Mısır ve Hindistan'a yaptığı gezilerden, buralarda tanıştığı üstün kişilerden, onun mucizeyi andıran davranışlarından söz eder.

Bu arada Apollonios'un havada uçtuğu, Pisagor önceki yaşamında geçirdiği değişimleri bildiği, vebalı bir kentte hastalığın nedeni olan kötü ruhu nasıl tanıdığı anlatılır. Bu kitap gerçek dışı inançlarla doludur. Ancak eser, bu anlatılanlar ile bu döneme has olan dünya görüşünü çok hoş yansıtmaktadır.

Bu gerçek dışı inançlar yanında ve bunlardan ayrı olarak bilim, kendi yolundaki gelişimini sürdürmüştür. Ancak bu dönemin bilimleri artık tek başlarınaydı. Yani genel bir evren düşüncesi ile ilişkileri kalmamıştı. Bunun içindir ki bu dönemde bir yanda tek tek bilimlerin uzmanları; fizikçileri, coğrafyacıları, filologları öte yanda ise mucizelere ve gerçek dışı inançlara bağlanmış filozofları birlikte yaşamıştır. Bu dönemde gerek bilime, gerek dini ve felsefi akımlara Doğu-Batı sınırı üzerinde kurulmuş bir kentin, İskender-ye'nin kucak açtığını biliyoruz.

Gerçekten de Doğu'dan Batı'ya geçen dini akımlar önce İskenderiye'de Batı düşüncesiyle tanışıp birleşmiştir. Batlamyus'ların çabasıyla, muazzam kütüphanesiyle, bitki ve hayvanat bahçeleri ile İskenderiye, İlk Çağ'ın son dönemlerinin gerçek bilim merkezidir. Bu kültür zenginliği ile o dönemlerdeki Atina'yı çok gerilerde bırakan İskenderiye'de Apollonios gibi efsanevi kişilerden çok daha üstün filozoflar yetişmiştir. İskenderiye'nin yetiştirdiği önemli filozoflardan biri olarak mesela, Philon'u gösterebiliriz.