En çok mesaj

Kullanıcı
Mesajı

Zeytin Hakkında Her Şey

[XFB] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Bölge kategorisinde mervekeskin tarafından oluşturulan Zeytin Hakkında Her Şey başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 271 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 3 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Bölge
Konu Başlığı Zeytin Hakkında Her Şey
Konbuyu başlatan mervekeskin
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan mervekeskin

mervekeskin

Kayıtlı Üye
Katılım
17 May 2020
Mesajlar
24
Tepkime puanı
37
Puanları
13
Konum
istanbul
Merhaba arkadaşlar. Doğma büyüme Egeliyim. Burayı çok seviyorum. Küçüklüğümden beri hep zeytin tarlalarının içindeyim. Toprakla uğraşmak bence gerçekten insanı çok mutlu ediyor. Biz zeytin yetirmeciliği yapıyoruz. Belki merak edenler, yetiştirmek isteyenler vardır diye kısa bilgiler bırakıyorum. Anlattıklarım her zeytin çeşitleri için farklıdır. Ben biraz genel düşündüm. Keyifli okumalar.
Zeytin yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin zeytin ağacına dair bilmesi gereken en önemli özellik, ağaçların bir yıl çok ürün verirken bunu takip eden yılda daha az ürün vermesi. Buna periyodisite deniyor ve zeytin ağacının genetik bir özelliği. Yetiştiriciler arasında bu dönemler var yılı-yok yılı olarak da biliniyor ancak büyük ölçüde bilinmeyen bir şey var ki bu periyodların verim üzerindeki etkisi yetiştirme biçimiyle oldukça aza indirilebiliyor. Türkiye’de bu dönemlerin verime etkisi yüzde 50 civarlarındayken İspanya’da oran yüzde 20. Yani yok yılını vara çevirebilmek; ürünü çırpmadan toplayarak, budama ve gübrelemede modern teknikleri kullanarak mümkün.
Zeytin tarımı yapılacak bölgede yıllık ortalama sıcaklıkların 15-20 derece olması gerekir. Gece gündüz arası sıcaklık farklılıkları da zeytini olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden ılıman iklimler zeytin tarımı için en uygunudur. Ancak yalnızca bölgeyi seçmek de yeterli olmayabiliyor. Örneğin aynı bölge içinde kuzeye bakan bir yamaca zeytin dikerseniz sıcaklık farkı burada daha çok etki edecektir. Kışın esen karayeller vesilesiyle yağan yağmurlar da zeytin için idealdir. Fidanlar beton zemine koyulmamalı, güneşli ve toprak bir zeminde bol bol sulama yapılarak bekletilmelidir. Dikim için derin ve geniş bir çukur açmalısınız, yıllar yılı yaşayan zeytin ağaçları kök salmak için geniş alanlara ihtiyaç duyarlar. Fidanı yerleştirip çukuru kapattıktan sonra sıra can suyunda. Ancak o da yetmiyor, fidanınızı takip eden yıl içinde de bol bol sulamalısınız. Gübre için ise uygun gübreyi kullanmak için toprağı tahlil ettirmenizi tavsiye ederiz. Dikim sonrası ilk yıl zeytin bahçenizin desteğinize ve bakımınıza ihtiyacı olan dönemidir; zararlı otları temizlemek, bol bol sulamak, uygun gübreyi bulmak, çapalama yapmak ve hastalıklardan korumak gibi bazı uygulamalar gerektirir. Sonrası ise iklime göre şekillenir.Dikeceğiniz ağaç meyvesini 7-8 yaşlarında vermektedir.
Ortalama ömrü 300-400 yıl olan bir ağaçtan bahsediyoruz. 7-8 yıl beklemek biraz zor gelse de zeytininizin sizden sonra nesillerce ürün verecek olduğunu bilmek güzel bir duygu olmalı.
 
Moderatör tarafında düzenlendi: