12.Cüz Türkçe Meali Kuran Kerim

  • Konbuyu başlatan MeLiS
  • Başlangıç tarihi

[XFB] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kur'an-ı Kerim Mealleri kategorisinde MeLiS tarafından oluşturulan 12.Cüz Türkçe Meali Kuran Kerim başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 258 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kur'an-ı Kerim Mealleri
Konu Başlığı 12.Cüz Türkçe Meali Kuran Kerim
Konbuyu başlatan MeLiS
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan MeLiS
M

MeLiS

Ziyaretçi
12. CÜZ BİZE NE ANLATIYOR



Bu cüzde Hud Sûresi ve Yusuf Sûresinin bir bölümü vardır.

Hud, Âd kavmine gönderilmiştir bir peygamberdir. Putlara tapan ve Allah'a tövbe ve istiğfarı terk eden bir kavimdir. Sonunda helak edilmiştir.

Sûre içinde bazı peygamberler ve halkları ile bazı diyalogları önemli yer tutar. Nuh, Hud, Salih, Şuayb, İbrahim, Lut ve Musa peygamberin kıssaları anlatılır.

Peygamber Efendimizin; benim saçlarıma ak düşüren sûre diye tanıttığı sûredir. Bir önceki sûre olan Yunus Sûresinde insanların davranışlarından bahsederken bu sûrede daha çok toplumların davranışlarından bahseder. Zira bir insan toplumun bir parçasıdır. Kendisi gibi azgın ve bozuk birkaç kişi daha bulduğunda toplumu da bozar. Sonuç olarak bozulan bir kişi ile değil bozulan bir toplumla karşı karşıya kalırız.

1-24 ayetler arasında Peygamber Efendimize bazı uyarılar yapılmıştır. Sabırlı olması tavsiye edilmiştir. Gelen vahyi terk etmemesi gerektiği vurgulanmıştır. Sonra gelecek ayetler de Peygamber Efendimizin örnek alacağı önemli peygamberin hayatlarından ve mücadelelerinden birer kesit sunulacaktır.

25-49 ayetleri arasında Hazreti Nuh'un kıssaları anlatılır. Gemi yapması, susuz bir vadide gemi yaptığı için alaya alınması, yüzlerce yıl insanları davet etmesi, büyük azap olan tufan ve selin gelmesi, karısı ve oğlunun iman etmemesi, oğlunun gözleri önünde boğulması, Rabbimizin ona "bu senin oğlun değildir. Zira o çok fesat birisidir" diyerek teselli etmesi, halkın gemiye binen az sayıda mümin hariç tamamının su ile helak edilmesi bu ayetler arasında anlatılır.

50-60 ayetler arasında Hud Peygamberden bahseder. Hud aleyhisselamın halkı: bizim ilahlarımız seni çarpmış, diyerek gülünç bir duruma düştüler.

61-68 ayetler arasında Semud kavmine peygamber olarak gelen Salih aleyhisselamdan söz edilir. Peygamber olduktan sonra ona şöyle dediler: Sen önceden çok aranan, sevilen bir adamdın. “Bu emir verme, yasaklama, nasihat verme gibi şeyler yaptıktan sonra aramız bozuldu.” Esasen hocalar herkes tarafından sevilen sayılan insanlar olamaz. Dine imana saygılı olan insanlar hocaları sever ama dine imana karşı olanlar ise hocalardan nefret eder.

69-76 ayetler arasında Hazreti İbrahim'den bahsedilir. Onun evine insan suretinde meleklerin gelmesi, Hazreti İbrahim'in onları tanımadığı için onlara etli yemek hazırladığı, aslında bu meleklerin İleride yaşayan Hazreti Lut'un halkını helak etmek için görevli melekler olduğu, Hazreti İbrahim'in Hazreti İshak ile müjdelenmesi bu ayetlerde söz edilir.

77-83 ayetler arasında ise Hazreti Lut ve onun helak edilen halkından bahsedilir. Hazreti Lut'un peygamber olarak görev aldığı yerdeki insanlar cinsel açıdan sapık bir toplumdu. Hazreti Lut bu ahlaksız toplumu ıslah etmeye çalışmış ama çok azı hariç kimse iman etmemiş, ahlaksızlıktan vazgeçmemişlerdi.

84-95 ayetler arasında ise Medyen halkına peygamber olarak gelen Şuayb Peygamberden bahsedilir. Özellikle ölçü ve tartıda hile yapan, sahtekarlık yapan, ticarete ahlaksızlık katan, insanların mallarını haksız yere gasp eden bir topluma peygamber olarak gelmiş ve halk uyarı ve emirlere kulak asmamıştır.

96-110 ayetler arasında ise Hazreti Musa'dan ve onun laf anlamaz, söz dinlemez toplumundan bahsedilir.

111-123 ayetler arasında ise şu konularda uyarılar ve tavsiyeler yapılır ve sûre biter. Burası Sûrenin sonuç kısmıdır. Tüm kıssaların hikmetleri ve amaçları anlatılmıştır. Sana emredildiği gibi dosdoğru ol, zalimlere yakınlık gösterme, günün başında, sonunda, ortasında,
gecenin başı ve sonunda namaz kıl (beş vakit namazın farziyeti için delil olarak gösterilen âyet), iyi toplumların helak edilmeyeceği, göklerin ve yerin gizli bilgileri Allah'a ait olduğu, sadece ona tevekkül etmek gerektiğinde bu sonuç kısmında anlatılır.

Kıssaların en güzeli olarak Kuran'ın bahsettiği sûredir.

Hazreti Yakup, Hazreti Yusuf ve kardeşleri arasındaki olaylar anlatılır. İçerisinde yüzlerce hikmet ve ders olan bir sûredir.



1-14 ayetler arasında Hazreti Yusuf'un gördüğü rüya, rüyasını babasına anlatması, kardeşlerin bu rüyadan haberdar olması, kardeşlerin onu öldürmek için planlar yapması anlatılır.

15-22 ayetler arasında kardeşlerinin akşam vakti ağlayarak eve gelip Yusuf'u kurdun yediği şeklinde yalan söylemeleri, Yakup Peygamberin engin sabrı, diğer yandan Hazreti Yusuf'u kuyudan çıkaran bir grubun onu köle olarak satmaları, şehrin nüfuzlu bir kişisinin satın alması olayları anlatılır.

23-35 ayetler arasında gençlik çağına gelen Yusuf'un kadınlar tarafından sürekli taciz edilmesi, bu tür olaylardan kurtulmak için Rabbinden zindana girmek istemesi ve Rabbinin bu isteği kabul etmesi anlatılır.

36-42 ayetler arasında ise zindandaki iki kişinin gördüğü rüyaları Hazreti Yusuf'un tabir etmesi anlatılır.

43-52 ayetler arasında kralın rüya görmesi, bu rüyayı kimsenin tabir edememesi, bunun tabiri için yıllardır zindanda kalan Hazreti Yusuf'a müracaat etmeleri, Hazreti Yusuf'un rüyayı tabir etmesi, kralın onun için af çıkarması ama Yusuf aleyhisselamın afla değil de temiz bir şekilde çıkmak için zindana girmesine neden olan olayın araştırılmasını istemesi, kadınların attıkları iftiraları kabul etmesi anlatılır ve cüz biter.