Şapka İnkilabı

[XFB] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde İnkılap Tarihi kategorisinde Servet tarafından oluşturulan Şapka İnkilabı başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 375 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 1 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı İnkılap Tarihi
Konu Başlığı Şapka İnkilabı
Konbuyu başlatan Servet
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Servet

Servet

Kayıtlı Üye
Katılım
14 Eyl 2021
Mesajlar
30
Tepkime puanı
9
Puanları
8
Konum
İzmir
images

ŞAPKA İNKİLABI

Şapka İnkılâbı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından kısa süre sonra, 1925 yılında düzenlenen bir yasadır. Bu yasada erkek vatandaşların kafasını örtme uygulamaları ve şapka takma şekli düzenlenmiştir. Osmanlı döneminde erkeklerin taktığı fes ve sarık yerine batılı erkeklerin kullandığı fötr şapka getirilmiştir. Fötr şapka 20.yüzyıl başlarında şıklığın simgesi olarak görülmüştür.
Amerika'da fötr şapkalar takım elbisenin yanında bir aksesuar olarak erkeklerin gözdesi haline gelmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti'nde bu kanun sonunda kanuna itiraz eden ve eski adetlerini bırakmayan bir takım vatandaşların idam edildiği söylentisi yıllardır söylene durmuştur. Hiçbir vatandaşımızın Şapka Kanunu gerekçesiyle idam edildiğine dair bir belge yoktur. Dönemin İslam alimlerinden** İskilipli Mehmet Atıf Hoca**'nın yazmış olduğu, .''Frenk Mukallitliği ve Şapka'' adlı eseri yüzünden idam edildiği söylense de bu bilgi yanlıştır. İskilipli Atıf Hoca bu eseri kanun çıkarılmadan önce yazmıştır. İdamının sebebi Şapka Kanunu'na itiraz etmesi değil, İngiliz Muhipler Cemiyeti'nin üyesi ve Teâlî-i İslâm Cemiyeti'nin başkanı olması sebebiyle vatan hainliği suçuna çarptırılmasıdır.